Samen zoeken naar oplossingen.

Interventie Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziektes

Werk gerelateerde interventies

Broadbent et al., 2000: Standaard zorg gecombineerd met een interventie gericht op ziekteperceptie. De interventie bestaat uit 4 sessies van een half uur met een gezondheidspsycholoog, gericht op het verminderen van angst om terug te keren naar het werk en het beter begrijpen van de informatie ontvangen in het ziekenhuis. Mensen in de interventiegroep keerde sneller terug naar werk dan de controlegroep.

Dennis et al., 1988: de interventie bestaat uit een tredmolen test, een counseling sessie gebaseerd op de resultaten, en een brief van de cardioloog aan de huisarts. In deze brief staat geïndividualiseerde aanbevelingen voor het tijdstip voor terug keer naar werk welke gebaseerd zijn op het risico van recidiverende hartproblemen. Deelnemers aan de interventie keerden eerder terug naar werk dan deelnemers in de controlegroep. De interventie was kosten effectief (Picard et al., 1989).

Mital et al., 2000: Een hartrevalidatie programma op lage intensiteit welke elementen uit het werk simuleert. Het programma is er op gericht fysiologische omstandigheden te verbeteren en de kans op terug keer naar werk te vergroten. Deelnemers aan het lage intensiteit programma keerde allemaal terug naar hun oorspronkelijke baan. In vergelijking slechts 60% van de deelnemers in de controle groep keerde terug naar hun oorspronkelijk baan

Hedback et al., 1993: Allesomvattend hartrevalidatie programma bestaande uit fysieke training, voorlichting over roken en voeding, en psychologische ondersteuning. Na 5 jaar waren meer patiënten nog aan het werk.

Petrie et al., 2002: een korte interventie om zowel de negatieve ziekteperceptie als het inzicht van de patiënt op het beloop en consequenties van een hartinfarct te veranderen. Deelnemers aan de interventies keerde sneller terug naar werk dan de deelnemers in de controlegroep.

Pilote et al., 1992: de interventie bestaat uit een tredmolen test, een counseling sessie gebaseerd op de resultaten, en een brief van de cardioloog aan de huisarts. In deze brief staat geïndividualiseerde aanbevelingen voor het tijdstip voor terug keer naar werk welke gebaseerd zijn op het risico van recidiverende hartproblemen. Interventie leidt niet tot een snellere terugkeer naar werk na een acuut hartinfarct